SZERKESZTŐI LEVÉL

„Nem hiszek az önmagáért való költészet halandzsájában”.
Federico García Lorca

Az internetes irodalmi oldalak minősége érezhetően felhígult. Nagyon sok a dilettánsnak sem nevezhető írás. Sokkal erősebb szerkesztői szűrésre volna szükség annak érdekében, hogy a suk-sükkölők, a magyar helyesírás szabályait nem ismerők, az ikes igék ragozásában járatlanok, a költői eszközöket nélkülözők írásait ne közöljék. Kár elhitetni olyan – magukat nagy költőnek gondoló, nevező – valakikkel, hogy jók, ha nem jók.

Jaroslav Holoubek útmutatása szerint „kétféle költemény létezik. Az egyik vers, a másik nem. A kettő között nincs átmenet.” Igaz, hogy ennek megítélése szubjektív dolog, mert ami valakinek tetszik, az nem biztos, hogy másnak is. De egy színvonalat mégis csak meg kell határozni ahhoz, hogy ne süllyedjen egy irodalmi oldal a középszerűség unalmába.
Az emberek többsége elkényelmesedett a televízió sorozatokon, ahol nem kell gondolkozni, mert a hosszú nevű szereplők életének követéséhez nincs szükség agyra. Viszont egy jó versben a metaforák felismeréséhez, megértéhez igen.

Kuratóriumunk számára elsősorban az alkoTÓház oldalán olvasható művek színvonala fontos, nem pedig az oldal látogatottsági statisztikája. Mindazonáltal köszönjük az Olvasók figyelmét, akik szeretik a művészetet, és azért szeretik, mert keresik az emberséget, hogy az tovább lombosodjék a szívükben.

5 hozzászólás

 1. tng szerint:

  Sok igazságot olvastam ezen sorokban. Nagyra tartom az alkoTÓház törekvéseit és céljait. Csakhogy általánosítva “az internetes irodalmi oldalak” minőségéről szerintem nem szabadna írni. Vannak persze ilyenek, de szép számmal olyan “törekvő közepesek”, sőt, még néhány színvonalas is akad… Alapvető nyelvtani hiányosságok esetén persze nincs mentség. Ugyanakkor el kell fogadnunk, hogy a verses gondolatokra hatalmas érzelmi és értelmi igény mutatkozik ma Magyarországon. Nagy hibát követ el szerintem az a költő, aki a saját lelke bonyolultságát csupán kevés vájtfülű társa számára érthető “metaforákkal” tudja és akarja kifejezni… mint ahogy más művészeti ágakban a “szupermodern” filmes, festő szobrász, stb… ki elfelejti honnan jött, elfelejtve ezzel az EMBERT…
  Tisztelettel: tng (Thamássy Nagy Géza)

  1. Pethes Mária szerint:

   A kuratórium tagjai nevében köszönöm értékes gondolataidat, kedves Géza.

 2. Vajdics Anikó szerint:

  “a hosszú nevű szereplők életének követéséhez nincs szükség agyra” – ez akár verskezdet is lehetne.

  Egyetértek, és üdvözlöm a szerkesztőség törekvését. Anikó

  1. Pethes Mária szerint:

   A kuratórium tagjai nevében köszönöm támogató figyelmedet, Anikó!

 3. Vajdics Anikó szerint:

  „Mert szeretjük a szépet – mértékkel…” (Thuküdidész)

Vélemény, hozzászólás?